o чарима

Златибора

Златибор је једна од наших најатрактивнијих туристичких дестинација, посебно за љубитеље планинског окружења.

Налази се у општини Чајетина, и представља право место за бег из града и повратак себи и природи.
Располаже благодетима за које већина људи не зна, због чега смо за вас издвојили на једном месту све занимљиве кутке овог краја, идеалне за планинску авантуру или добро сликање, за оне који желе да употпуне своје виртуелне албуме нестварном природом.

Први синоним природних лепота Златибора, поред његових шумовитих обронака, јесу језера.
Језеро на Обудојевици, познатије и као Златиборско језеро, прави је рај за туристе. Лети је углавном идеално место за одмор на води, уз добро познату вожњу педалина, док се зими претвара у клизалиште. Око њега се налази прелепо шеталиште испуњено кафићима и ресторанима. Поред језера је подигнута и Краљева чесма, као подсетник на долазак краља Александра Обреновића 1893.године. Једно је од најпознатијих синонима ове планине, и најчешћа станица за успутни одмор.

Познато по свом посебном изгледу је и Рибничко језеро. Вештачко језеро, које се налази на 8км од Златибора. Служи за риболов, с обзиром да је богато различитим врстама рибе, као што су: пастрмка, сом и шаран, али и за снабдевање водом околних насеља Чајетине и Краљева, па је купање у њему строго забрањено. Оно се често налази у склопу туристичких посета које се завршавају одласком на ски центар ,,Торник” . Језеро је од врха Торника удаљено 4км, тако да лако можете освојити висину и уживати у погледу. За љубитеље активног одмора, постоје и бициклистичке стазе у близини језера.

Посебна лепота Златибора је чувени водопад Гостиље, који спада у десет највиших у Србији са својих 20м висине. Поседује паркинг у близини самог водопада, и приступачан прилаз стазом која води до њега, тако да лако можете доћи колима.
Близу водопада налази се рибљи ресторан за љубитеље оваквих специјалитета, за које кажу да су сјајни, уз посебну препоруку за пастрмку на жару. Лепота Гостиљског водопада на један поптуно другачији начин уоквирена је и зими. Када водопад заледи, призор је готово нестваран и постаје још атрактивнија локација за обилазак.

Ако сте неко ко ипак више воли нетакнуте пределе природе, који се не би први издвојили на мапи обиласка, онда је право место за вас туристичко насеље Водице, идеално за шетање и одмор, прожето реком Црни Рзав, а удаљено само 10км од центра Златибора. Мало даље од овог насеља, налази се и шести највећи камени мост у Србији, смештен у златиборском селу, Доброселица. Прераст у Доброселици је неизоставан призор који би требало да видите, а улаз овде је потпуно бесплатан.

У духу излета, обавезна ставка на вашој листи обиласка мора бити кањон Увца. Чувени резерват природе удаљен је 50км од центра Златибора. Карактеристични укљештени меандри, чине га импозантним призором за очи. Уједно, ово је и станиште за бројне врсте птица, међу којима је и ретка врста орла лешинара – белоглави суп, који се једино овде може видети. На територији резервата налази се и највећи пећински систем у Србији, дужине 6.185м. Састоји се од Ушачке, Ледене, Баждарске и Тубића пећине, као и јаме Бездан.

Трагом пећина стижемо и до Стопића пећине, која представља Споменик прве категорије и једну од највећих пећина у Србији.
Кроз њу тече Трнавски поток, који одликује бистра и хладна вода. Улаз је висок 18м, а дужина пећине износи 2км. Састоји се од различито названих целина: светле и тамне дворане, канала са кадама и сале са кадама, као и речног канала. С обзиром да је својеврсна туристичка атракција, ова пећина је лепо уређена. Поседује бетонирану стазу и осветљена је, тако да можете завирити у сваки кутак. Такозване Бигрене каде су највећа атракција међу овим дворанама. Оне представљају шупљине испуњене водом налик на праве каде, које се додатно пуне у периодима када пада киша, стварајући призор за памћење формирањем водопада високог скоро 9,5м. Улаз у ову пећину се наплаћује и износи 250 динара за одрасле.

Уколико бисте пак желели да осетите дух сеоског живота средњег века, не смете заобићи синоним за Златибор, једини музеј на отвореном код нас – ,,Старо село” Сирогојно. Музеј се састоји од готово 48 објеката пренетих из различитих делова Златибора. Куће брвнаре верно дочаравају живот средњег века, али постоје и смештајни капацитети, те можете направити дужу паузу и преспавати. У селу је изграђен и ,,Музеј Плетиља”, отворен 2008. године, који је посвећен женама овог краја и њиховим рукотворинама, које су постале озбиљан бизнис претходних година, и чији су производи управо ту изложени. Већину можете купити, а свакако најтраженији су они од вуне – џемпери, капе, шалови, по чијем квалитету и топлини, непогрешиво можете знати порекло настанка. У склопу села се налази и најстарија црква златиборског краја, посвећена светим апостолима Петру и Павлу, а која је обележила преко 250 година свог постојања.

Једно од места које је међу главним туристичким атракцијама је Дрвенград на Мокрој Гори, или како га још називају – Мећавник. Овај културно – туристички комплекс етно стила, замисао је редитеља Емира Кустурице, који га је користио за потребе снимања филма ,,Живот је чудо.” Налази се између Златибора и Таре и годишње га посети преко 100.000 људи. Крајем јуна се у Дрвенграду одржава фестивал ,,Завичајни дани”, а у јануару фестивал филма ,,Кустендорф”, који окупља и светске звезде. Град има статус хотел-града и оцењен је са четири звездице. Улице овог града назване су по важним личностима како из Србије, тако и из света. Главна улица носи име Иве Андрића, док су остале назване по Новаку Ђоковићу, Николи Тесли, али и Дијегу Марадони, Ернесту Че Гевари, и многим другим. Један од занимљивијих објеката ове локације представља црква брвнара посвећена Светом Сави, која има дрвени звоник.
Са железничке станице на Мокрој Гори, можете се укрцати на чувену Шарганску осмицу, и познатим возом ,,Ћира” обићи нестварне пејзаже парка природе Шарган – Мокра Гора, у дужини од 30км. Ова пруга потиче из периода Првог светског рата и саобраћала је на правцу Београд – Сарајево – Дубровник, али се сада користи само у туристичке сврхе. Пруга се на једном делу увија правећи број осам, по чему је и добила име.

Уколико имате децу и нисте сигурни да ли би им горе поменуте локације биле занимљиве, несумњиво је да нећете погрешити ако их одведете у најновију атракцију на Златибору – Дино парк. Овај парк је идеалан за активан одмор са децом, јер се на 3 хектара протежу разнолики садржаји попут: вештачке стене, 6Д биоскопа, авантура парка, полигона за вожњу квадова и још много тога. Право место за породично повезивање и буђење детета у себи, ма колико година имали.

На крају ове писане авантуре надамо се да ћете се упутити и у ону стварну, и стазама наших речи проверити зашто је баш Златибор – златно место одмора за вас.

Срећан пут!