o čarima

Zlatibora

Zlatibor je jedna od naših najatraktivnijih turističkih destinacija, posebno za ljubitelje planinskog okruženja.

Nalazi se u opštini Čajetina, i predstavlja pravo mesto za beg iz grada i povratak sebi i prirodi.
Raspolaže blagodetima za koje većina ljudi ne zna, zbog čega smo za vas izdvojili na jednom mestu sve zanimljive kutke ovog kraja, idealne za planinsku avanturu ili dobro slikanje, za one koji žele da upotpune svoje virtuelne albume nestvarnom prirodom.

Prvi sinonim prirodnih lepota Zlatibora, pored njegovih šumovitih obronaka, jesu jezera.
Jezero na Obudojevici, poznatije i kao Zlatiborsko jezero, pravi je raj za turiste. Leti je uglavnom idealno mesto za odmor na vodi, uz dobro poznatu vožnju pedalina, dok se zimi pretvara u klizalište. Oko njega se nalazi prelepo šetalište ispunjeno kafićima i restoranima. Pored jezera je podignuta i Kraljeva česma, kao podsetnik na dolazak kralja Aleksandra Obrenovića 1893.godine. Jedno je od najpoznatijih sinonima ove planine, i najčešća stanica za usputni odmor.

Poznato po svom posebnom izgledu je i Ribničko jezero. Veštačko jezero, koje se nalazi na 8km od Zlatibora. Služi za ribolov, s obzirom da je bogato različitim vrstama ribe, kao što su: pastrmka, som i šaran, ali i za snabdevanje vodom okolnih naselja Čajetine i Kraljeva, pa je kupanje u njemu strogo zabranjeno. Ono se često nalazi u sklopu turističkih poseta koje se završavaju odlaskom na ski centar ,,Tornik” . Jezero je od vrha Tornika udaljeno 4km, tako da lako možete osvojiti visinu i uživati u pogledu. Za ljubitelje aktivnog odmora, postoje i biciklističke staze u blizini jezera.

Posebna lepota Zlatibora je čuveni vodopad Gostilje, koji spada u deset najviših u Srbiji sa svojih 20m visine. Poseduje parking u blizini samog vodopada, i pristupačan prilaz stazom koja vodi do njega, tako da lako možete doći kolima.
Blizu vodopada nalazi se riblji restoran za ljubitelje ovakvih specijaliteta, za koje kažu da su sjajni, uz posebnu preporuku za pastrmku na žaru. Lepota Gostiljskog vodopada na jedan poptuno drugačiji način uokvirena je i zimi. Kada vodopad zaledi, prizor je gotovo nestvaran i postaje još atraktivnija lokacija za obilazak.

Ako ste neko ko ipak više voli netaknute predele prirode, koji se ne bi prvi izdvojili na mapi obilaska, onda je pravo mesto za vas turističko naselje Vodice, idealno za šetanje i odmor, prožeto rekom Crni Rzav, a udaljeno samo 10km od centra Zlatibora. Malo dalje od ovog naselja, nalazi se i šesti najveći kameni most u Srbiji, smešten u zlatiborskom selu, Dobroselica. Prerast u Dobroselici je neizostavan prizor koji bi trebalo da vidite, a ulaz ovde je potpuno besplatan.

U duhu izleta, obavezna stavka na vašoj listi obilaska mora biti kanjon Uvca. Čuveni rezervat prirode udaljen je 50km od centra Zlatibora. Karakteristični uklješteni meandri, čine ga impozantnim prizorom za oči. Ujedno, ovo je i stanište za brojne vrste ptica, među kojima je i retka vrsta orla lešinara – beloglavi sup, koji se jedino ovde može videti. Na teritoriji rezervata nalazi se i najveći pećinski sistem u Srbiji, dužine 6.185m. Sastoji se od Ušačke, Ledene, Baždarske i Tubića pećine, kao i jame Bezdan.

Tragom pećina stižemo i do Stopića pećine, koja predstavlja Spomenik prve kategorije i jednu od najvećih pećina u Srbiji.
Kroz nju teče Trnavski potok, koji odlikuje bistra i hladna voda. Ulaz je visok 18m, a dužina pećine iznosi 2km. Sastoji se od različito nazvanih celina: svetle i tamne dvorane, kanala sa kadama i sale sa kadama, kao i rečnog kanala. S obzirom da je svojevrsna turistička atrakcija, ova pećina je lepo uređena. Poseduje betoniranu stazu i osvetljena je, tako da možete zaviriti u svaki kutak. Takozvane Bigrene kade su najveća atrakcija među ovim dvoranama. One predstavljaju šupljine ispunjene vodom nalik na prave kade, koje se dodatno pune u periodima kada pada kiša, stvarajući prizor za pamćenje formiranjem vodopada visokog skoro 9,5m. Ulaz u ovu pećinu se naplaćuje i iznosi 250 dinara za odrasle.

Ukoliko biste pak želeli da osetite duh seoskog života srednjeg veka, ne smete zaobići sinonim za Zlatibor, jedini muzej na otvorenom kod nas – ,,Staro selo” Sirogojno. Muzej se sastoji od gotovo 48 objekata prenetih iz različitih delova Zlatibora. Kuće brvnare verno dočaravaju život srednjeg veka, ali postoje i smeštajni kapaciteti, te možete napraviti dužu pauzu i prespavati. U selu je izgrađen i ,,Muzej Pletilja”, otvoren 2008. godine, koji je posvećen ženama ovog kraja i njihovim rukotvorinama, koje su postale ozbiljan biznis prethodnih godina, i čiji su proizvodi upravo tu izloženi. Većinu možete kupiti, a svakako najtraženiji su oni od vune – džemperi, kape, šalovi, po čijem kvalitetu i toplini, nepogrešivo možete znati poreklo nastanka. U sklopu sela se nalazi i najstarija crkva zlatiborskog kraja, posvećena svetim apostolima Petru i Pavlu, a koja je obeležila preko 250 godina svog postojanja.

Jedno od mesta koje je među glavnim turističkim atrakcijama je Drvengrad na Mokroj Gori, ili kako ga još nazivaju – Mećavnik. Ovaj kulturno – turistički kompleks etno stila, zamisao je reditelja Emira Kusturice, koji ga je koristio za potrebe snimanja filma ,,Život je čudo.” Nalazi se između Zlatibora i Tare i godišnje ga poseti preko 100.000 ljudi. Krajem juna se u Drvengradu održava festival ,,Zavičajni dani”, a u januaru festival filma ,,Kustendorf”, koji okuplja i svetske zvezde. Grad ima status hotel-grada i ocenjen je sa četiri zvezdice. Ulice ovog grada nazvane su po važnim ličnostima kako iz Srbije, tako i iz sveta. Glavna ulica nosi ime Ive Andrića, dok su ostale nazvane po Novaku Đokoviću, Nikoli Tesli, ali i Dijegu Maradoni, Ernestu Če Gevari, i mnogim drugim. Jedan od zanimljivijih objekata ove lokacije predstavlja crkva brvnara posvećena Svetom Savi, koja ima drveni zvonik.
Sa železničke stanice na Mokroj Gori, možete se ukrcati na čuvenu Šargansku osmicu, i poznatim vozom ,,Ćira” obići nestvarne pejzaže parka prirode Šargan – Mokra Gora, u dužini od 30km. Ova pruga potiče iz perioda Prvog svetskog rata i saobraćala je na pravcu Beograd – Sarajevo – Dubrovnik, ali se sada koristi samo u turističke svrhe. Pruga se na jednom delu uvija praveći broj osam, po čemu je i dobila ime.

Ukoliko imate decu i niste sigurni da li bi im gore pomenute lokacije bile zanimljive, nesumnjivo je da nećete pogrešiti ako ih odvedete u najnoviju atrakciju na Zlatiboru – Dino park. Ovaj park je idealan za aktivan odmor sa decom, jer se na 3 hektara protežu raznoliki sadržaji poput: veštačke stene, 6D bioskopa, avantura parka, poligona za vožnju kvadova i još mnogo toga. Pravo mesto za porodično povezivanje i buđenje deteta u sebi, ma koliko godina imali.

Na kraju ove pisane avanture nadamo se da ćete se uputiti i u onu stvarnu, i stazama naših reči proveriti zašto je baš Zlatibor – zlatno mesto odmora za vas.

Srećan put!